'Noorden kan heel veel zelf'

dinsdag 28 april 2020

  • Life Cooperative

Van slimme thermometers en katheters tot een nieuwe coronatest. Het wordt allemaal ontwikkeld in het Noorden. "We kunnen heel veel zelf. Dit is een goed moment om minder afhankelijk te worden van China". De coronacrisis brengt scherp in beeld hoezeer we in het westen afhankelijk zijn geworden van China. De coronacrisis zou ook het startpunt moeten zijn voor een gesprek over de vraag of we dat willen, zegt voorzitter Ton Vries van Life Cooperative. „Want we kunnen zelf veel. In Nederland, maar zeker ook in het Noorden.” (Lees het volledige artikel via Dagblad van het Noorden)

Mogelijkheden voor digitalisering

De vraag of we voor grondstoffen voor medicijnen afhankelijk willen blijven van China, biedt bedrijven naar de mening van Edward van der Meer, directeur van Campus Groningen, een mooie kans om te laten zien wat ze kunnen. „Er liggen volop mogelijkheden voor digitalisering. De crisis leidt tot een omwenteling in denken en dat biedt weer kansen voor nieuwe producten.”

Dan is het wel mooi als dichterbij huis de kennis en capaciteit aanwezig is om te kunnen produceren. Die is er, zegt Vries zonder aarzeling. Met Campus Groningen heeft Life Cooperative de afgelopen jaren een ecosysteem ontwikkeld waarin bijzondere dingen gebeuren op het gebied van life science en medische technologie.

Vries: „Bijzonder aan het Noorden is dat je hier geen reuzen hebt als DSM of Philips. Het zijn veel meer kleinere bedrijven die hier actief zijn. Zij zijn bereid uit te wisselen. Met Campus Groningen kan ons samenwerkingsverband dat faciliteren.”

Bedrijven in het Noorden zijn daarnaast bereid samen aan de slag te gaan, zegt Van der Meer. Hij is onder de indruk van de bereidheid kennis te delen. „Er is een onderlinge gunfactor en dat is van belang. Zeker nu.”

Aandachtsgebieden

Life Cooperative