Kilo Meter

  • zondag 14 december 2014



In het weekend mag ik graag een stukje hardlopen. Mijn vaste rondje is zo’n tien kilometer. En als alles volgens plan verloopt, loop ik in maart de halve marathon van Haren. Ik ben geen begaafd loper. Maar wat ik ontbeer aan talent compenseer ik met gadgets.

Mijn dagelijkse activiteiten volg ik met de Nike Fuelband, die aangeeft hoeveel ik stappen ik zet, hoeveel calorieën ik verbrand, etc. Via een app wordt dat mooi in beeld gebracht en krijg ik ‘badges’ zodra ik mijn beweegdoelen haal. Als ik ga hardlopen, draag ik mijn Garmin 610 sporthorloge die route en tijd bijhoudt, desgewenst in combinatie met een hartslagmeter. Thuisgekomen stap ik op mijn iHealth wifi-weegschaal die m’n gewicht en vetpercentage automatisch in m’n persoonlijke dossier stopt. 

"Het is hier en daar een beetje improviseren"

De kunst is om alle informatie op 1 plek te krijgen. Nike hanteert een tamelijk gesloten systeem, dus dat heb ik opgegeven. Maar de info van mijn sporthorloge kan ik via www.tapiriik.com automatisch laten synchroniseren met mijn Runkeeper-account. Zodat hardloopmaatjes mijn recente prestaties kunnen zien.  Ook slaat de site automatisch een kopietje van de data op in mijn dropbox-account. De weegschaal stuurt mijn gegevens ook automatisch naar Runkeeper, zodat verloren kilo’s gelinkt kunnen worden aan extra inspanningen. 

Het is hier en daar een beetje improviseren, maar dit is wel de kant die het opgaat. Er zal niet 1 platform ontstaan voor al je data. Het wordt steeds belangrijker dat verschillende data aan elkaar gekoppeld kunnen worden. En dat iedereen zelf kan bepalen waar het staat en wat al dan niet gedeeld wordt. Dat geldt voor eigen data, maar ook voor medische gegevens. Die grens daartussen zal ongetwijfeld gaan vervagen. Zeker nu er horloges op de markt komen die permanent je hartslag, huidtemperatuur en vochthuishouding monitoren.