Bijeenkomst Kunst, cultuur en dementie

woensdag 29 juni 2022

  • HANNN

Kunst en cultuur als middel om de sociale inclusie en kwaliteit van leven van mensen met dementie en hun naasten te vergroten. Dit uitgangspunt heeft de laatste jaren steeds meer aandacht gekregen.
Daarom hebben partners uit vier verschillende landen (Denemarken, Spanje, België en Nederland) binnen het Dementia in Cultural Mediation (DCUM) project, een multisensoriële, online toolbox over kunst en dementie ontwikkeld. We gaan richting de afronding van dit project en dat leek ons een mooi moment om de projectresultaten te presenteren aan een breed publiek!

Tijdens de bijeenkomst ‘Kunst en Cultuur: culturele activiteiten voor mensen met dementie’ die HANNN op 20 juni organiseerde, kwamen rond de 60 deelnemers bij elkaar in Sint Nicolaasga, Friesland. Zij hoorden meer over het project en natuurlijk werden de uiteindelijke resultaten getoond.

Een online toolbox is door de partners vormgegeven. Vol met inspirerende culturele activiteiten, diverse materialen (waaronder uitgebreide stap-voor-stap beschrijvingen) en ondersteunende video’s. Daarbij de nodige tips & tricks die niet alleen enorm handig zijn bij het organiseren van activiteiten voor mensen met dementie, maar ook waardevol zijn bij de communicatie en interactie met hen en hun naasten. Interessant voor iemand die reeds activiteiten organiseert voor mensen met dementie, maar ook voor diegenen die dit graag willen gaan doen!

In de online toolbox zijn van elke projectpartner zes culturele activiteiten te vinden. Voor de activiteiten uit Noord-Nederland hebben we samengewerkt met een zestal geweldige, lokale partners. Een prachtige collectie aan culturele activiteiten is het resultaat en vrij toegankelijk voor iedereen!

Deze lokale activiteiten waren ook onderdeel van de bijeenkomst. In carrousel vorm konden de deelnemers alle activiteiten zelf ervaren en kregen ze de nodige tips en inspiratie vanuit de begeleiders. Met veel plezier kijken we terug op een mooie, zinvolle en inspirerende middag met mooie verhalen en gesprekken!

Op de website www.dementiainculturalmediation.eu is de toolbox met alle materialen te vinden. Op de HANNN pagina van het project is ook veel informatie te vinden.
Een overzicht van de video's van alle dertig culturele activiteiten die binnen het DCUM project zijn gepresenteerd, bekijk je hier op het DCUM YouTube kanaal en ook op de website. Alle Nederlandse activiteiten kun je ook bekijken op het HANNN YouTube kanaal (zowel Nederlands- als Engels ondertiteld).

Wil je meer weten over het project of de activiteiten? Stuur dan een mail naar allette.snijder@hannn.eu

Aandachtsgebieden

Healthy Ageing Network