Congresverslag 'Samen innoveren voor een vitaler Nederland'

maandag 2 december 2019

  • HANNN

Diagnose Voeding en Gezondheid organiseerde op 21 november dit vernieuwende congres, HANNN Stagiaire Tessa Schoon was in de Jaarbeurs in Utrecht aanwezig.

Het was een dag welke in het teken stond van ‘Samen innoveren voor een vitaler Nederland’’. Het programma was gericht op het realiseren van doorbraken op maatschappelijke vraagstukken op het gebied van voeding en gezondheid. Informatief, maar ter inventarisatie voor haar eigen project. Welke initiatieven zijn er al? Welke organisaties zouden iets voor mijn project kunnen betekenen? Welke kennis en inzichten over voeding en gezondheid zijn allemaal? En wat kunnen we nog verwachten in de toekomst? 

Er werden toespraken en verschillende break-outs gehouden, er was een fototentoonstelling, een innovatiemarkt, er werd een boek gelanceerd en er was heel veel lekker (gezond) eten!

Een veel terugkomend aspect deze dag was het belang van de omgeving en het gedrag van mensen. De fysieke, sociale, culturele en economische omgeving waarin mensen opgroeien, wonen en werken zijn grotendeels bepalend voor het collectieve gedrag van populaties. Door overmatig aanbod van, en slimme verleidingstechnieken voor ongezond voedsel, is het lastig voor burgers om een gezonde keuze te maken. We moeten van ziekte en zorg, naar gedrag en gezondheid, naar mens en maatschappij. Een integrale aanpak of systeemaanpak van een buurt geeft de meeste garantie op een effectieve bestrijding van (omgeving gerelateerde) chronische ziekten, zo zegt Jaap Seidell, Hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit. 

Dit komt ook terug in het boek ‘’Goed gevoed’’ geschreven door Irene Mommers en Michel van Schaik. Dit boek is uitgegeven door Diagnose Voeding en Gezondheid en beschrijft de prominente rol van voeding in het stimuleren van gezondheid. Het beschrijft daarnaast ook 5 bouwstenen die bijdragen aan een nieuwe eetcultuur en een gezonde voedselomgeving. Linda Voortman, wethouder van de gemeente Utrecht vertelde hoe zij al met een kleine verandering in het gemeentehuis een groot verschil wist te maken. Bouwsteen 2, ‘’Gezonde lunch’’, waarbij een groenterijke en relaxte lunch centraal staan, heeft zij al ingevoerd. De standaardkeuze voor een maaltijd is daar nu een vegetarische maaltijd geworden en op aanvraag kan er vlees of vis worden gekozen. Op deze manier wordt er meer groente gegeten, minder vlees en daarmee ook nog duurzamer!

 

Stagiaire Tessa Schoont bezoekt Congres van Diagnose Voeding en Gezondheid
Stagiaire Tessa Schoont bezoekt Congres van Diagnose Voeding en Gezondheid

Verder was er de mogelijkheid deel te nemen aan break-outs. Een mooi initiatief dat voorbijkwam was onder andere ‘’De Buurtafel’’. Een online platform van Resto Van Harte, waar kleine, sociale en lokale eetinitiatieven zich kunnen aansluiten en waar mensen online reserveringen kunnen doen. Het is bedoeld om eenzaamheid tegen te gaan en voor binding te zorgen bij mensen in de buurt. En dit gebeurt door middel van een diner, door en voor buurtbewoners gemaakt. Door middel van fondsen en vrijwilligers wordt alles gerealiseerd.

Tot slot was er nog een mooie fototentoonstelling, gemaakt door Gregg Segal, over ‘’de culture of food’’. Een mooie, kleurrijke reeks foto’s van weekmenu’s van kinderen verspreid over de hele wereld!

Aandachtsgebieden

Healthy Ageing Network