Onder de leden: Healthcoin

donderdag 4 juni 2020

  • HANNN

De constante drive om zich in te zetten voor Meer Gezonde Jaren (Healthy Ageing) hebben de leden van Healthy Ageing Network Noord Nederland gemeen. En dat mag gezien worden: het idee voor deze rubriek. Deze maand: ondernemer Mike van Holsteijn, grondlegger van Healthcoin ‘Ik zie mijn ouders gezond en gelukkig ouder worden, dat gun ik mezelf én mijn omgeving ook’.

Healthcoin is ontstaan in 2015 vanwege de overtuiging dat een chronisch ongezonde leefstijl kan keren. Zorgorganisaties, professionals en patiënten zaten vast in het reparatiemodel. Om het repareren voor te zijn ligt de focus op de keuzes die je in het dagelijks leven maakt.
Healthcoin wilde een model ontwikkelen waarin het voor iedereen loont om vaker een gezonde keuze te maken. Dit mondde uit in vitaliteitsprogramma’s. Ingrediënten voor de aanpak zijn de elementen; spel, inzicht, beloning en de kracht van het ‘wij gevoel’.
Vanuit zorgverzekeraar de Friesland was er afgelopen jaar interesse in dit vitaliteitsprogramma en via die route werd de link met woningbouwcoöperatie Accolade gelegd. In samenwerking met de Friesland de pilot ‘Gezond Verdiend Gezond Besteed’ gestart.
Marijke Knigge, P&O Adviseur bij Accolade en preventiemedewerker vertelt ‘De leeftijd van ons personeelsbestand van 170 medewerkers ligt best hoog, gemiddeld 47,5 jaar (peildatum 31/12/2019). Omdat wij graag zien dat onze werknemers nu en in de toekomst gezond en met plezier kunnen werken en leven sprak ons dit vitaliteitsprogramma direct aan’.

Pilot ‘Gezond Verdiend Gezond Besteed’
Zo ging in oktober jl. de 90 dagen durende pilot van start. De duur van het programma is bewust gekozen, wanneer je gezond gedrag voor een langere periode oefent blijkt structurele gedragsverandering mogelijk.
Het programma begon met een kick-off waarbij 30 deelnemers een vitaliteitsbox kregen, met onder andere een Fitbit, een handdoek en een bidon. ‘Een soort kerstpakket, maar dan gezond’ zegt Mike. 

Het vitaliteitsprogramma bestaat uit vier hoofdingrediënten:

  • Beloning; met de gezonde activiteit (o.a. bewegen en slapen) worden munten verdiend: Healthcoins. Die zijn te besteden in de online shop. Denk aan sauna bezoekjes, mindfulness apps, sportschool abonnement of een lease fiets. Gezond verdiend en gezond uitgegeven is het motto.
  • Inzicht; Iedere medewerker krijgt een Fitbit en toegang tot de Fitter app. Zo wordt onder andere de beweegactiviteit en slaap gemeten en krijgt de deelnemers inzicht in het eigen gedrag.
  • Spel; Er zijn challenges op individueel niveau en op groepsniveau, dit zorgt voor uitdaging.
  • Samen; De medewerkers gaan gezamenlijk het traject in, delen ervaringen en krijgen via interactieve sessies antwoord op vragen over een gezonde leefstijl, zo blijven zij betrokken en kunnen elkaar inspireren en steunen. Dit zorgt voor een groepsgevoel.

Accolade als ideaal-plaatje
Een onderzoeker vanuit de RUG  begeleidde de pilot ‘Gezond Verdiend Gezond Besteed’ met een start- en eindmeting. De pilot is inmiddels succesvol afgerond en de positieve resultaten zijn weergegeven in deze infographic. Maar daarmee begint het eigenlijk pas. Accolade besloot met het programma door te gaan. Marijke is namens Accolade opgeleid in het gebruik van het Healthcoin portaal. ‘Het is het ideale plaatje wanneer een organisatie zelf met het programma aan de slag gaat, zoals nu gebeurd’ zegt Mike.

Baliepuntenloop
Tijdens de coronasituatie zijn de baliepunten van Accolade dicht. Een belangrijke plek voor de huurders van de woningbouwcoöperatie om in contact te zijn met Accolade. De ‘baliepuntenloop’ werd in het leven geroepen: een virtuele wandeling langs de verschillende vestigingen van Accolade, in totaal een route van 144.000 stappen. Dit was het individuele doel, maar daarnaast werd ook de wandelafstand van de verschillende groepen bijgehouden, wat zorgde voor een groepsgevoel, aldus Marijke. Een mooie bijkomstigheid in een tijd waarin veel vanuit huis wordt gewerkt en medewerkers het onderlinge contact missen.
En Mike? Voor hem staat de volgende opdracht alweer voor de deur: FC Emmen. ‘Ik zie gezondheid niet als de complete afwezigheid van ziekte maar als het vaker maken van de gezonde keuze. En dit is haalbaar voor iedereen’ besluit hij.

Meer weten over Healthcoin of over het programma Gezond Besteed Gezond Verdiend*?
Neem dan een kijkje op de website: www.healthcoin.nl of deze pagina van de Friesland Een e-mail naar Mike van Holsteijn sturen kan ook via: mike@healthcoin.nl

* Het programma Gezond Besteed Gezond Verdiend is voor organisaties met een collectieve zorgverzekering bij De Friesland.

Aandachtsgebieden

Healthy Ageing Network