UMCG betaalt van 6 t/m 10 juni de btw op groente en fruit in bedrijfsrestaurants!

dinsdag 7 juni 2022

  • HANNN

Van maandag 6 juni t/m vrijdag 10 juni betaalt het UMCG zelf de btw op groente en fruit in het bedrijfsrestaurant. Hierdoor wordt de prijs op de kassabon voor de medewerkers en bezoekers tijdelijk lager. Daarmee volgt het ziekenhuis het initiatief ‘Appels en prei BTW-vrij’ van het Radboudumc in Nijmegen. 

Gezonde leefstijl

Met de actie ‘Appels en prei BTW-vrij’  wil het UMCG het belang van voeding op preventie en een gezonde leefstijl onderstrepen. Een gezonder voedingsaanbod draagt bij aan het herstel van patiënten, een gezonde werkomgeving voor medewerkers en een gezonde keuze voor bezoekers. Ziekten worden deels veroorzaakt door een ongezonde leefstijl en door gezonde voeding kun je voor een deel ziekten voorkomen. Dit voorbeeldgedrag begint bij de zorgprofessionals.

 

Statement naar Den Haag

Daarnaast hoopt het ziekenhuis met de actie een statement af te geven aan Den Haag. “Tegelijkertijd roepen we de politiek op meer vaart te zetten achter de plannen om verse groenten en fruit btw-vrij te maken”, zo schrijft Joost Wessels, woordvoerder van het UMCG, op de website. “Gezonde voeding, zoals verse groenten en fruit, is in de meeste gevallen duurder dan ongezonde voeding. Eén van de oorzaken van de hoge prijs is (naast inflatie) het btw-tarief van negen procent.”

Met de actie wordt de prijs op de kassabon van gezonde producten tijdelijk lager, voor medewerkers en bezoekers van de restaurants in het ziekenhuis en Beatrixoord. Het ziekenhuis hoopt dat meer organisaties hun voorbeeld gaan volgen. 

Aandachtsgebieden

Healthy Ageing Network