Preventieakkoord is wel een felicitatie waard

  • zaterdag 24 november 2018

Je moet wel lef hebben: een Nationaal Preventieakkoord presenteren zo vlak voor de feestmaand december. Een gezamenlijke aanpak op het tegengaan van overgewicht, verminderen van alcoholgebruik en uitbannen van roken, kan dan ook niet meteen op applaus rekenen. Maar dat geeft helemaal niks: het is een belangrijke mijlpaal voor een gezonder Nederland.  

Ik zag staatssecretaris Paul Blokhuis voor het eerst aan het werk tijdens de nationale conferentie van Alles is Gezondheid, begin dit jaar. Wat me opviel was dat hij recht voor z'n raap zei wat hij wilde bereiken met het preventieakkoord: een rookvrije generatie, terugdringen van alcoholgebruik en het verminderen van overgewicht. Geen eindeloze beleidstermen, geen voorbereide speech. Gewoon: dit moet gebeuren, deze partijen hebben we nodig, en daar gaan we mee aan de slag. Op dat moment realiseerde ik me dat we voor het eerst een staatssecretaris hadden die als primaire missie had om serieuze stappen te zetten met betrekking tot preventie. 
 

Betutteling

Een aantal jaren eerder had ik een minister voor VWS meegemaakt die tijdens een presentatie over Healthy Ageing aangaf: 'allemaal leuk en aardig, maar aan betutteling gaan we natuurlijk niet beginnen.' Waarmee ik maar wil aangeven dat we van ver moeten komen. Nog niet zo lang geleden werd gezondheid vooral geassocieerd met gezondheidszorg. We zitten midden in een beweging die gezondheid veel breder benadert. Het gezondheidsbeleid van de stad Groningen is hier een mooi voorbeeld van. Het definieert haar beleid langs de lijnen: Actief Burgerschap, Bereikbaar Groen, Actief Ontspannen, Gezond Verplaatsen, Gezond Bouwen en Gezonde Voeding.

En dat brengt me meteen bij de belangrijkste kanttekening bij dit akkoord: het had wel wat breder gemogen. De inzet is gericht op een aantal specifieke onderwerpen (roken, alcohol en overgewicht) en de neiging bestaat om per onderwerp voor een aantal maatregelen te gaan. Terwijl een deel van de sleutel juist ligt in het samenspel van individu en omgeving. 
 

Tandpasta

Maar zoals gezegd: het preventieakkoord is een belangrijke mijlpaal op de lange weg naar een integraal gezondheidsbeleid. Zie het als een tube tandpasta - op zichzelf al een mooi voorbeeld van dagelijkse preventie - waarbij Blokhuis zo hard mogelijk geknepen heeft om er zoveel mogelijk uit te halen. Meer zit er bij de betrokken partners momenteel niet in. En het mooie van tandpasta is: als het eenmaal uit de tube is, krijg je het er niet meer in. En wat rest: niet teveel praten, en vooral poetsen! 
 

Felicitatie

Vandaag stond in de landelijke ochtendbladen een mooie advertentie van de Alliantie Nederland Rookvrij. In deze advertentie werden de kinderen gefeliciteerd met dit preventieakoord vanwege de afspraken rond een rookvrije generatie. Als partner van deze beweging steunen wij dit van harte, en daarom is het HANNN-logo ook te vinden onder deze advertentie.