Het (groeiende) probleem
Via verschillende routes komen medicijnresten in het grond- en oppervlaktewater terecht. De belangrijkste route loopt via het menselijk lichaam en wordt geschat op 95% van de geëmitteerde medicijnen. De overige 5% wordt bij de arts of in huishoudens weggespoeld. Zorginstellingen zoals ziekenhuizen en verzorgingshuizen zijn verantwoordelijk voor 10% van de vracht in het influent op de RWZI (rioolwaterzuiveringsinstallatie). De overige 90% wordt bij patiënten thuis geëmitteerd.
Medicijnresten hebben een negatief effect op het milieu en de flora en fauna. Pijnstillers veroorzaken bijvoorbeeld weefselschade bij vissen, anticonceptiemiddelen zorgen voor geslachtsverandering bij vissen en antidepressiva kunnen het gedrag van kleine waterkreeftjes en vissen veranderen. Hiernaast kunnen antibioticaresten in het water leiden tot resistente bacteriën in het milieu.
Momenteel vormen de medicijnresten in het grond- en oppervlaktewater geen dreiging voor de kwaliteit van het drinkwater in Nederland. Op de achtergrond worden dan ook al jarenlang actief stappen gezet om Noord-Nederland iedere dag van schoon drinkwater te voorzien. Om ervoor te zorgen dat ondanks de toenemende vergrijzing en klimaatverandering de kwaliteit van het drinkwater in de toekomst op peil blijft, zijn er acties vereist om medicijnresten in het water te reduceren.