Dansen op verhalen, dat doen we met DCUMs Dancing Stories!

woensdag 7 juli 2021

  • HANNN

Time flies when you're having fun! Met deze zesde opnamedag binnen het DCUM project, was ook alweer de laatste dag aangebroken. En wat was het leuk om af te sluiten met de opnames van de DCUM activiteit Dancing Stories. We waren hiervoor te gast bij Woonzorgcentrum Holtingerhof te Emmen.

Deze dag draaide alles om de activiteit ‘Dancing Stories’. ‘Dancing Stories’ is één van de zes activiteiten die we inbrengen onder de vlag van het Europese project Dementia in Cultural Mediation (DCUM). NO-LABEL figurentheater & dans is daarbij een van onze noordelijke samenwerkingspartners waarbij Marjan Oostmeijer de bedenker en ontwikkelaar van deze specifieke activiteit is.

Als je muziek aanzet, beginnen mensen vaak spontaan te bewegen. Je ziet een wiebelende voet of vingers trommelen op een tafel. Mensen met dementie kunnen intens genieten van het luisteren naar muziek, het zingen van liedjes en het dansen op muziek. Dansen is een non-verbale manier van communiceren waarin mensen opnieuw verbinding kunnen maken, wat normaal gesproken een grotere uitdaging is vanwege de dementie. Dansen helpt om contact te maken met anderen en samen plezier te hebben.
En dansen is gezond! Stijve en stramme spieren worden flexibeler. Door afbeeldingen en een daarbij behorend verhaal te combineren met passende dansbewegingen is Dancing Stories (Dansende Verhalen) ontstaan.

Dancing Stories begint vaak met het laten zien van afbeeldingen. Als er een liedje of verhaal wordt gebruikt over de zee, dan zijn er een aantal afbeeldingen van de zee. En misschien wel een vogel die ook voorkomt in het verhaal. Of een verhaal over de natuur, waarbij afbeeldingen van de verschillende seizoenen worden getoond. Dan gaat de muziek aan en wordt het verhaal samen gedanst. Tijdens de muziek wordt meer verteld over wat er te horen is in de muziek maar worden ook de bewegingen gekoppeld aan onderdelen uit het verhaal. De intensiteit van de muziek en de bewegingen hangen daarbij direct samen met de deelnemer(s) aan de activiteit. Tijdens het dansen is het belangrijk om goed te luisteren en te kijken naar de persoon die meedoet. Wat kan wel, wat kan niet. Improviseer en neem de tijd. 

Na het dansen was het moment aangebroken om Marjan eens nader te bevragen over hoe Dancing Stories is ontstaan en wat haar hierin zo inspireert.

'Wij maken onze eigen taal en vaak ons eigen verhaal en dat vind ik ontzettend boeiend om te doen. Ik merk dat mensen over een bepaalde punt heenkomen omdat ze niet meer de mankementen van de dementie merken. Ze kunnen gewoon zijn wie ze zijn en op dat moment is alles goed.
Wat ik echt geweldig vind is dat het me lukt om te communiceren met mensen met geheugenproblemen zonder woorden. Hoe mooi is dat? Vooral als ik mensen tegenover me zie die bijna slapend binnenkomen maar die steeds meer gaan stralen. En uiteindelijk als de les is afgelopen met een heel blij gezicht de zaal verlaten. Daar doe ik het voor'.

               - Marjan Oostmeijer

Meer over het DCUM-project

Binnen het DCUM-project ontwikkelen we een laagdrempelige en toegankelijke multisensoriële toolkit over cultuur en dementie. De uiteindelijke online toolkit zal specifieke methoden en hulpmiddelen voor cultural mediators bevatten waaronder:
- Presentatie- en instructievideo’s en handleidingen om het gebruik van elke activiteit te ondersteunen.
- Trainingsmateriaal dat de cultural mediators ondersteunt en adviseert bij het plannen en organiseren van de activiteiten die ze organiseren voor mensen met dementie.

Wil je meer weten of heb je een vraag? Stuur dan een mail naar allette.snijder@hannn.eu

Aandachtsgebieden

Healthy Ageing Network