Positieve Gezondheid

Positieve Gezondheid

Een bredere kijk op gezondheid
Het nadenken over ziekte en gezondheid is de laatste jaren sterk aan het veranderen. Een mens is niet zijn aandoening, toch ligt de focus hier doorgaans wel op in de zorg. De aandacht gaat vooral uit naar klachten en het oplossen van gezondheidsproblemen.
Positieve Gezondheid kiest een ander perspectief. De focus ligt niet op de aan- of afwezigheid van ziekte, maar op de mens zelf. Op veerkracht en wat het leven betekenisvol maakt. Positieve Gezondheid is een manier om breder naar gezondheid te kijken. Kun je je bijvoorbeeld voldoende redden? Voel je je gelukkig of misschien juist eenzaam? En is er misschien zorg nodig of steun uit je omgeving? Het gaat erom dat jij je gezond en energiek voelt, op de manier die bij jou past.

Positieve Gezondheid is het vermogen van de mens om te gaan met de sociale, fysieke en emotionele levensuitdagingen en daarbij eigen regie te voeren (Machteld Huber, 2012 - onderzoeker en voormalig huisarts).

Deze brede kijk op gezondheid is onderverdeeld in zes pijlers. De pijlers zijn voortgekomen uit onderzoek naar wat mensen verstaan onder gezondheid. Daaruit blijkt dat zij niet alleen fysieke gezondheid belangrijk vinden, maar ook bijvoorbeeld kwaliteit van leven, meedoen en zingeving. Het gespreksinstrument Mijn Positieve Gezondheid omvat 6 pijlers die mensen alle 6 even belangrijk vinden. Deze pijlers worden zichtbaar gemaakt in een spinnenwebmodel en je antwoorden op de verschillende vragen, brengen jouw Positieve Gezondheid in kaart. Daarnaast is het een instrument dat ingezet kan worden als opstap naar een gesprek over gezondheid en welzijn.

HANNN & Positieve Gezondheid

Healthy Ageing Network Northern Netherlands (HANNN) werkt al enige jaren volgens het gedachtegoed van Positieve Gezondheid. HANNN werkt mét mensen. En kijkt naar wat iemand vooral wel kan en wat misschien iets minder gaat.
In de zomer van 2021 hebben verschillende HANNNers de training Positieve Gezondheid (van Institute for Positive Health, iPH) succesvol afgerond. Zij zijn dan ook professioneel getraind in het verspreiden van het gedachtegoed en het werken volgens de methodiek van Positieve Gezondheid.

Werken met Positieve Gezondheid betekent een andere manier van denken, gesprekken voeren en begeleiden van mensen. Doordat je deze vaardigheid mede ontwikkelt aan de hand van je eigen ervaringen, bestaat de training dan ook uit een mix van praktijkervaring en oefenen, van zelfreflectie en intervisie. Zo ontwikkelt ook het HANNN team het werken met Positieve Gezondheid steeds verder - door de dialoog niet alleen met anderen maar ook met onszelf aan te gaan.

Praktijkvoorbeelden

Op een aantal plekken en binnen verschillende projecten, zet HANNN al stevig in met Positieve Gezondheid. Hieronder worden een aantal daarvan kort beschreven.

Bloeizones Fryslân
Steeds meer dorpen en/of wijken in de provincie Fryslân sluiten zich aan bij de Bloeizone Fryslân beweging. Inmiddels zijn er 18 bloeizones actief. Bloeizones dragen bij aan het gedachtegoed van Positieve Gezondheid. In de bloeizones wordt de sociale kaart vaak ingericht aan de hand van Positieve Gezondheid. Een Sociale Positieve Gezondheid kaart waarbij alle initiatieven, diensten en organisaties in het dorp in kaart worden gebracht aan de hand van de pijlers van Positieve Gezondheid. Bekijk hieronder de Sociale Positieve Gezondheid kaart van bloeizone Wolwệze Sint Nyk. Meer lezen over bloeizones? Kijk dan hier.

Gezonde Huiskamer
In de Gezonde Huiskamer kun je laagdrempelig een gratis leefstijlcheck doen en inspiratie op doen om je gezondheid in kleine stappen te verbeteren. Ook voer je hier het gesprek over jouw Positieve Gezondheid. Samen met de leefstijladviseur ga je aan de slag, doe je de check en vul je samen het spinnenweb in. Vervolgens kijk je samen naar de resultaten, wat er op valt en wat de vervolgstappen kunnen zijn. Meer weten over de Gezonde Huiskamer? Kijk dan hier.

Netwerkcentrum Leeuwarden
Het Netwerkcentrum Leeuwarden verbindt mensen. Hun doel is om mensen een laagdrempelige zinvolle daginvulling te geven en perspectief te bieden. HANNN is al jaren nauw betrokken bij het netwerkcentrum en er ook regelmatig zelf te vinden. De gastvrouw van het Netwerkcentrum, Sigrid, heeft samen met de HANNNers ook in 2021 de training Positieve Gezondheid succesvol afgerond.
Je kunt bij Sigrid terecht om jouw Positieve Gezondheid in kaart te brengen en de resultaten en eventuele vervolgstappen te bespreken.
Daarnaast kun je op deze locatie deelnemen aan het gezondheidsonderzoek/PIE-studie van het Erasmus Medisch Centrum. Meer lezen over het Netwerkcentrum? Klik dan hier voor de website.

Workshop Postieve Gezondheid

HANNN kan een op maat gemaakte workshop verzorgen over Positieve Gezondheid. In Bloeizone Wolwêze Sint Nyk is bijvoorbeeld twee keer een Positieve Gezondheid workshop gegeven voor professionals en vrijwilligers van verschillende zorg- en welzijnsorganisaties en een woningbouwvereniging. Tijdens zo'n workshop verkennen we eerst Positieve Gezondheid en de achtergrond hiervan. Wat weten de deelnemers al? Wat is het eigenlijk? Vervolgens worden er een aantal praktijkvoorbeelden gedeeld en wordt het actiewiel en het gespreksinstrument Mijn Positieve Gezondheid (spinnenweb) verder uitgelegd. Natuurlijk draait het vooral om jouw Positieve Gezondheid dus daarna gaan de deelnemers zelf aan de slag.

Deze workshop is mooi te combineren met het thema Inclusie. Deze vorm van workshop wordt ook gepresenteerd binnen het Fryslân gaat voor de 10! project. Hierbij wordt naast het thema Positieve Gezondheid de dialoog aangegaan over vooroordelen (hokjes denken), discriminatie, inclusie, gender en seksuele oriëntatie. Wat kun je zelf doen in bepaalde situaties en waar kun je terecht wanneer je dit tegenkomt in het werkveld?

Tevens geeft HANNN o.a. gastcolleges op scholen, lezingen en overige workshops op maat.

Heb je interesse of heb je overige vragen over Positieve Gezondheid?
Neem dan contact met ons op via secretariaat@hannn.eu