Fryslân gaat voor de 10! De afsluitende inspiratiemiddag
vrijdag 10 november 2023
- HANNN
Na drie jaar inzet op het versterken van de relatie tussen gezondheid en inclusie, komt het einde van het project Fryslân gaat voor de 10! in zicht. Op donderdag 2 november was dan ook het slot event van Fryslân gaat voor de 10! Als locatie hadden we gekozen voor het sfeervolle Atrium kunstencentrum in Sneek.
De laatste jaren trokken HANNN, Tûmba en COC Friesland met de karavaan, workshops en scholentour door de provincie Fryslân om met de inwoners in gesprek te gaan over hun leven en leefomgeving. Tijdens het event maakten we met elkaar de balans op van alles wat we in die periode hebben opgehaald. Wat is er (nog) nodig om de gemiddelde Friese beoordeling van een 8 naar een 10 te tillen? En welke stappen moeten de komende jaren worden ondernomen?
Inspirerende sprekers deelden verhalen over diversiteit, over de uitdagingen en mogelijkheden tot deelname, en waarom dit soms zo complex is. Ze benadrukten ook dat één of twee personen vaak al een aanzienlijk verschil kunnen maken. Esther Postmus (Firda in Heerenveen), vergezeld door twee studenten Eden en Ramona, trapte de middag af en ze deelden hun persoonlijke ervaringen. Eden, die zich identificeert als non-binair, deelde hun ervaringen tijdens diens schoolperiode en hoe die dat vandaag de dag ervaart. En vooral ook wat het verschil kan maken. Ramona valt op vrouwen en vertelde over haar coming-out op school en hoe haar (school)omgeving daarop reageerde.
De middag vervolgde met Daphne Roos, jongerenwerker bij Jimmy’s in Leeuwarden. Ze gaf inzicht in haar werkzaamheden bij Jimmy’s en benadrukte wat voor een waardevolle plek het is voor jongeren. Jimmy’s Leeuwarden fungeert als een platform voor en door jongeren, waar zij zowel fysiek als online terecht kunnen met al hun vragen en ideeën. Daphne werd bijgestaan door de jongeren Krishan en Bram. Zij vertelden wat Jimmy’s voor hen betekent en hoe het bijdraagt aan hun leven. Bij Jimmy’s hebben jongeren de gelegenheid elkaar te ontmoeten, samen te werken en uitgedaagd te worden om hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen.
Na de pauze kwam MDT aan het woord, vertegenwoordigd door Priscilla Dens en Esther Hoekstra. MDT staat voor maatschappelijke diensttijd, een ontdekkingsreis voor jongeren naar hun beste versie. Het biedt jongeren de kans om hun talenten te ontdekken, van betekenis te zijn, nieuwe mensen te ontmoeten en duurzame keuzes te maken voor de toekomst. Zij vertelden over hun ervaringen en de dingen die zij tegenkomen bij de jongeren.
Één van de aanwezige jongeren vatte de dag heel treffend samen: 'als je problemen met een ander hebt of dat nu zijn of haar geaardheid is of iets anders, dan heb je waarschijnlijk ook meer problemen voor jezelf'.
Het project loopt ten einde maar dat betekent niet dat dit onderwerp van de agenda verdwijnt. Er is nog steeds veel winst te behalen op het gebied van gezondheid en inclusie dus we blijven ons inzetten om de inwoners van Friesland naar de 10 te brengen!
Aandachtsgebieden
Healthy Ageing NetworkLaatste nieuws
-
maandag 27 mei 2024
Mooie bijeenkomst Wonen & Zorg voor en met de Friese o..
-
woensdag 22 mei 2024
058 Samen Sterk uit Leeuwarden kanshebber Appeltje van Ora..
-
donderdag 16 mei 2024
Met het REACT team in Lyon!
-
dinsdag 14 mei 2024
De Gezonde Huiskamer heeft een make-over gehad
-
maandag 29 april 2024
Terugblik leersessie ‘Samen op weg naar een toekomstige ro..
-
vrijdag 26 april 2024
Even voorstellen ... HANNN's Floris-Jan & Nils!
-
woensdag 24 april 2024
De NOM Preventie Challenge
-
maandag 22 april 2024
Escape Caravan moet helpen bij begrip voor laaggeletterdheid
-
donderdag 18 april 2024
Gastlessen en Daily Mile op OBS 't Holdersnêst in Har..
-
dinsdag 27 februari 2024
Vallen voorkomen? Probeer de Smart Floor!