Netwerk Medicijnresten uit Water Noord-Nederland heeft de eerste resultaten binnen en is klaar voor internationale samenwerking

dinsdag 10 oktober 2023

  • HANNN

Eind september werden de eerste resultaten van het Netwerk Medicijnresten uit Water gepresenteerd tijdens de netwerkbijeenkomst in het Provinciehuis Groningen. Het afgelopen jaar is er hard gewerkt om interventies te ontwikkelen voor een breder scala aan bedreigingen wat betreft medicijnresten in het water.

Joris Galama (NHL Stenden) presenteerde de resultaten van hun gedragsonderzoek naar het weggooigedrag van ongebruikte medicijnen in Noord-Nederland. Hieruit blijkt dat 63% van de Noord-Nederlandse bewolking ongebruikte medicijnen in huis heeft liggen, slechts een derde ervan levert dit in bij een inleverpunt. Daarom is het in de toekomst belangrijk om inwoners te informeren over de milieu-impact van medicijnresten op de natuur en het terugbrenggedrag te bevorderen door het creëren van meerdere inleverpunten.

Het databedrijf Researchable heeft een prototype dashboard ontwikkeld waarop diverse informatie wat betreft medicijngebruik (voorgeschreven medicatie) en milieu (rioolwatervervulling) bij elkaar kan worden gebracht. Dit kan helpen om betere inzichten te krijgen over de samenhang tussen medicijngebruik, leefstijl van een wijk en rioolwaterkwaliteit.

We kunnen steeds vaker rekenen op hevige regenbuien vanwege de klimaatverandering. Zo’n grote hoeveelheid water kan niet in zijn geheel door het rioolsysteem naar RWZI geleidt worden. Een deel van het water eindigt in een overstroomvijver. Peter van der Maas (Hogeschool Van Hall Larenstein) heeft met zijn team de capaciteit van de beplanting in vier van dit soort vijvers bestudeert ter vermindering van de toevallige medicijnresten en resistente bacteriën. Maar hoe kunnen we voorkomen dat medicijnresten bijvoorbeeld vanuit een vanuit een ziekenhuisapotheek het riool bereiken? Hiervoor heeft het bedrijf ZerEau een wasbak ontwikkeld met een ingebouwde membraanfilter systeem die de medicijnenresten voor 90-99% kan verwijderen.  

In oktober heeft het Netwerk Medicijnresten uit Water zich ook geprofileerd tijdens de Europese Week van Regio’s en Steden. Hierbij waren meerdere geïnteresseerde partijen vanuit Nederland en België die met het netwerk willen samenwerken en ervan willen leren.

Aandachtsgebieden

Healthy Ageing Network