Aandacht voor Eenzaamheid met Friese ouderen

donderdag 28 november 2019

  • HANNN

Donderdag 28 november 2019 was de bijeenkomst Anders Oud Fryslân met het thema “Eenzaamheid” bij Trinitas Heerenveen.
Eenzaamheid is een thema waar steeds meer over gesproken wordt, maar waar ook nog wel een taboe over heerst. Wat betekent eenzaamheid nou eigenlijk? Wat kunt u er zelf tegen doen? Herkent u het bij een ander? En wat betekent het voor u? Dit waren vragen waar we deze middag samen over in gesprek gingen. 


De goed bezochte bijeenkomst begon met een gezellige, gezamenlijke lunch waarna het programma startte met een presentatie over eenzaamheid van dominee Dorette van Houten, medeoprichter werkgroep ‘Waadhoeke zegt NEE tegen eenzaamheid’.

Dorette begon haar presentatie met het delen van een persoonlijke ervaring met betrekking tot eenzaamheid. Dit werd ook gevraagd aan de deelnemers en gedeeld met de buurman/buurvrouw. Dit maakte het onderwerp levend en persoonlijk en sloot goed aan bij het vervolg van het programma.

Na het met elkaar delen werd er informatie gegeven over ‘aandacht voor eenzaamheid door de jaren heen’. Maar wat is eenzaamheid eigenlijk en welke verschillende vormen van eenzaamheid zijn er?
Er zijn drie soorten eenzaamheid: emotionele eenzaamheid, sociale eenzaamheid en existentiële eenzaamheid.

Emotionele eenzaamheid
Het missen van een hechte, intieme band met een of meerdere personen. Er is een emotionele behoefte.

Sociale eenzaamheid
Dit gaat vooral om contact te hebben met minder mensen dan je wenst. Het sociale netwerk schiet te kort. Er is een sociale behoefte.

Existentiële eenzaamheid
Deze vorm gaat meer over zingeving dan over je sociale contacten. Een verloren en zwervend gevoel. Geen eigen plek of rol in het leven. Mensen vinden geen antwoord op zijnsvragen en zijnskwesties. Zij hebben, naar eigen idee, onvoldoende zinvol leven of een te geringe maatschappelijke bijdrage. Gevoel van zinloosheid.

Verder in de presentatie kwamen nog verschillende onderwerpen ter sprake zoals: sociaal isolement, eenzaamheid in Waadhoeke, risicogroepen, oorzaken en gevolgen van eenzaamheid, knelpunten bij het oplossen en de aanpak en aandachtspunten en belemmerende gedachten. De volledige presentatie van Dorette van Houten kunt u hier bekijken.

Na afloop van de presentatie werden de aanwezigen verdeeld in vijf groepen om in tafelgesprekken dieper op het thema in te gaan. Aan de hand van drie vragen gingen de deelnemers met elkaar in gesprek:

1. Hoe maakt u eenzaamheid bespreekbaar? Wat weerhoudt ons ervan om over eenzaamheid te praten?

2. Zou u eenzaamheid bij een ander herkennen?

3. Wat kunt u zelf er tegen doen? Kunt u daar vanuit uw organisatie iets in betekenen? Of kan uw leefomgeving daar een rol in spelen?

Ter afronding van de gesprekken werden de uitkomsten van iedere groep aan elkaar gepresenteerd. Alle verkregen informatie werd na afloop verzameld en is verwerkt in een samenvatting, deze kunt u hier lezen. We kijken terug op een bijzondere, leerzame en geslaagde bijeenkomst! 

“Eenzaamheid hoort bij het leven en maakt ons bewuster en sterker voor de rest van ons leven. Het is inherent aan bepaalde gebeurtenissen of periodes in ons leven.”

Dorette van Houten, 2019

Aandachtsgebieden

Healthy Ageing Network