Baanbrekende resultaten Open Diagnostics Ecosysteem verankeren Noord-Nederland's rol in diagnostische innovatie

dinsdag 19 december 2023

  • Life Cooperative

Het doel van de oprichting van het Open Diagnostics Ecosystem (ODE) was helder in het voorjaar van 2020: de positie van Noord-Nederland als wereldwijde speler op het gebied van (medische) diagnostica uitbouwen en vermarkten. Nu het project afgesloten wordt in december 2023, kijken de initiatiefnemers terug op een zeer succesvol traject. Ton Vries, Voorzitter van de LIFE Cooperative en initiatiefnemer van ODE: “In een relatief korte tijd hebben we negen projecten van acht verschillende bedrijven succesvol binnen ODE kunnen begeleiden. De resultaten van deze bedrijven spreken voor zich: door de infrastructuur van het netwerk en de inhoudelijke en financiële ondersteuning zijn er fantastische resultaten behaald in de diagnostica. Daar zijn we buitengewoon trots op.’

Internationale allianties

Het Noorden heeft zich in het project bewezen als een uitermate geschikte regio voor ontwikkeling van innovatieve diagnostische producten. Eén van de doelen van ODE was om een vooraanstaande speler in de diagnostiek, zoals Roche, te verleiden om zich in de regio te vestigen. Dat is nog niet gebeurd, maar op verschillende internationale toonaangevende beurzen, zoals de BIO in Boston en Leipzig werden allianties gesmeed en een groot aantal startups uit het Verenigd Koninkrijk zijn naar Groningen gekomen om samenwerking aan te gaan en te leren.

De acht startups die succesvol een leerproject hebben doorlopen bij ODE zijn ReyedarProtyonNeolook SolutionsSabiadSG PapertronicsDetact DiagnosticsTagworks Pharmaceuticals en CC Diagnostics. Van bacteriële beeldvorming om vroege detectie van infectie mogelijk te maken bij Sabiad, tot de inzet van AI om afwijkingen bij vroeggeboren baby’s te kunnen detecteren door Neolook: deze bedrijven hebben door deelname aan het Open Diagnostics ecosysteem hun innovaties een boost kunnen geven. De startups zien de kracht van het ODE netwerk, de laagdrempelige werkwijze en de funding als belangrijke ingrediënten voor hun succes. Bekijk hieronder alle projecten in de Open Diagnostics Video.

 

Groundbreaking results from the Open Diagnostics Ecosystem
Groundbreaking results from the Open Diagnostics Ecosystem

Vervolg ODE

De leerprojecten sluiten in december hun trajecten af bij ODE. En daarmee komt dit succesvolle initiatief zelf ook tot een einde. Peter Ketelaar, Directeur van ODE benadrukt dat de ervaringen van ODE naar meer smaken: “Vanaf het begin was het duidelijk dat dit een traject met een kop en een staart was. Maar de positieve ervaringen van de deelnemende bedrijven en de succesvolle innovaties smaken naar meer. We zijn trots op de internationale impact die gerealiseerd is. Daarom kijken we momenteel naar de kansen van een vervolg op dit ecosysteem. Vanuit het bedrijfsleven krijgen we hier ook vraag naar en we bekijken dan ook serieus de opties voor een vervolg op ODE, in de vorm van een Life Sciences & Health Portal, niet alleen voor diagnostica, maar voor de hele sector”.

 

“Door de infrastructuur van het netwerk en de inhoudelijke en financiële ondersteuning zijn er fantastische resultaten behaald in de diagnostica. Daar zijn we buitengewoon trots op"

Ton Vries, voorzitter LIFE Cooperative

De case van Protyon: een navigator voor artsen

Protyon, een medtech start-up uit Groningen, streeft naar verbetering van de levenskwaliteit en levensverlenging voor mensen met kanker, specifiek longkanker. Binnen ODE hebben ze een prototype kunnen ontwikkelen van hun innovatieve softwaretechniek, Voythea. Deze techniek biedt artsen een geautomatiseerde tool voor gepersonaliseerde behandelingsopties op basis van moleculaire modellering van onbekende kankermutaties. Het doel is de effectiviteit van behandelingen te verbeteren door een betere analyse van mutaties in kanker-eiwitten. Protyon's software creëert 3D-modellen van gemuteerde eiwitten, waardoor nauwkeuriger behandelingen kunnen worden voorgesteld. Met een naam die de essentie van het bedrijf vastlegt - een combinatie van 'Procyon' en proteïne (eiwit) - fungeert Protyon als een 'navigator' voor artsen, gebaseerd op het pionierswerk van UMCG's Moleculaire Tumorboard. Hun inspanningen tonen veelbelovende resultaten, met een aanzienlijke verlenging van levensduur en verbeterde levenskwaliteit voor patiënten, waardoor nationale en internationale interesse in hun technologie is ontstaan.

De case van Reyedar: van bundel kabels naar compleet apparaat

Reyedar richt zich op het ontwikkelen van preventieve diagnostische tools voor visuele en neurodegeneratieve aandoeningen. Binnen ODE heeft Reyedar haar diagnostische tool, die bijdraagt aan onder andere het vroeg signaleren van veranderingen in oogbewegingen, verder ontwikkeld. Door snelheid oculografie te combineren met kunstmatige intelligentie, biedt Reyedar medische inzichten in het zenuwstelsel en visuele functies. Deze niet-invasieve, pijnloze methode verzamelt snel veel informatie, verlicht de druk op artsen en is geschikt voor diverse leeftijdsgroepen. Ze willen telemedicine bevorderen door een systeem te ontwikkelen waarmee ooggegevens op afstand kunnen worden verzameld en geanalyseerd, waardoor gezondheidszorg toegankelijker wordt. De deelname aan ODE heeft Reyedar een enorme boost gegeven, zoals Alessandro Grillini, CEO van Reyedar, aangeeft: “We begonnen het ODE-project met een prototype dat in feite een bundel kabels was om verschillende onderdelen bij elkaar te houden, en we eindigden het project met een compleet apparaat dat al meerdere keren in het nieuws is geweest in de Nederlandse optiekmarkt.”

Bron artikel: ODE

Aandachtsgebieden

Life Cooperative