Deelnemers gezocht: kunnen mindfulness en positief fantaseren negatieve gedachten verminderen?

maandag 22 januari 2024

  • HANNN

Laatste deelnemers voor het MINDCOG onderzoek gezocht!

Het UMCG en de RUG doen momenteel onderzoek naar de effecten van therapeutische technieken zoals mindfulness en positief fantaseren op negatieve gedachten en gevoelens. Deze gedachten spelen een belangrijke rol bij terugval van depressie.

Mensen met een gevoeligheid voor depressie hebben vaak last van aanhoudende negatieve gedachten, ook wanneer de depressieve periode voorbij is. Deze gedachten kunnen als piekeren ervaren worden. Met deze studie willen de onderzoekers nagaan hoe de gedachten van deze mensen positief te beïnvloeden zijn, zodat de kans op terugval minder wordt.

Twee therapievormen
Hiervoor gebruiken de onderzoekers twee therapievormen: mindfulness en positief fantaseren. Mindfulness richt zich op het accepteren en loslaten van (negatieve) gedachten. Positief fantaseren richt zich meer op het stimuleren van positief denken. Eerder onderzoek heeft laten zien dat therapieën waar deze technieken onderdeel van zijn, terugval van depressie kunnen verminderen. Hoe deze technieken precies werken en welke techniek voor wie het meest geschikt is, is nog niet uitgebreid onderzocht. Dat proberen de onderzoekers in kaart te brengen met verschillende meetinstrumenten.

Geheel online of een combinatie met fysieke metingen
Deelnemers aan het onderzoek kunnen dagelijks thuis hun gedachten, gevoelens en hun vermogen de aandacht te richten rapporteren. Dit biedt gedetailleerde inzichten in het effect van de technieken op gedachten van mensen met een verschillende gevoeligheid voor depressie.
In de fysieke variant van het onderzoek worden de thuismetingen gecombineerd met fysieke metingen zoals een EEG, een hartslagmeting en een activity tracker.

Deelnemers
Mannen en vrouwen tussen de 18-60 jaar, die twee of meer depressieve episodes hebben gehad in de afgelopen 10 jaar en die op dit moment geen antidepressiva gebruiken, kunnen meedoen aan de studie. Daarnaast zoeken wij ook deelnemers die nog nooit depressief zijn geweest.

Lees hier meer informatie over het onderzoek en meld je aan! 

Aandachtsgebieden

Healthy Ageing Network