Gearwurkingsdag Anders Oud Fryslân

dinsdag 28 juni 2022

  • HANNN

De eerste Gearwurkingsdag voor de Friese ouderen dit jaar is een feit! Georganiseerd door HANNN en SFO (Samenwerkende Friese Ouderenbonden), kwamen de Friese senioren bij elkaar in Sûnenz Drachten om samen te praten over ‘Veilig in het verkeer met medicijngebruik’.

Elke keer als je in de auto stapt of een rondje gaat fietsen moet dat veilig gebeuren. Daarom is het van belang dat je weet met welke medicijnen je de weg op mag en met welke je beter even thuis kunt blijven.

Vanuit het landelijke Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) was Henriette Kwaak aanwezig om de deelnemers deze themamiddag te begeleiden en van informatie te voorzien. Tevens was apotheker Adriaan Barentsen aanwezig voor het beantwoorden van meer specifieke vragen over medicijngebruik.
Er werd verteld met welke medicijnen je wel of niet kunt deelnemen aan het verkeer. Ook werd uitgelegd wat de gevolgen kunnen zijn als je wel de weg op gaat met bijvoorbeeld auto, scooter of fiets als je medicijnen hebt gebruikt. Daarnaast werd er gesproken over de mogelijkheden die er zijn als je toch weg wilt en hoe je dit allemaal met de eigen arts kunt bespreken. 

Aan de hand van een aantal stellingen konden de deelnemers ook hun eigen kennis en ervaringen testen en delen. Dit gaf natuurlijk de nodige leuke reacties en eigen verhalen.

Er werden een aantal interessante ‘wist je datjes’ gedeeld. Veel mensen weten dat alcohol de versuffende werking van medicijnen kan versterken.
Het blijkt echter dat koffie het versuffende effect van medicijnen juist NIET tegengaat, terwijl veel mensen dit wel denken.

En wist je dat bij gebruik van de pijnstiller morfine, je kunt worden aangehouden voor het rijden met drugs?

Algemene tips om veilig aan het verkeer deel te nemen met medicijngebruik:

- Ga niet de weg op als je alcohol hebt gebruikt.
- Ga niet de weg op in het donker, of bij slecht weer.
- Ga niet de weg op als je onscherp ziet, slaperig of duizelig bent.
- Neem iemand mee om te kijken hoe het gaat.
- Rijd maximaal een uur en neem dan rust.
- Ga je met de auto? Zorg dat het niet te warm is in de auto en dat er frisse lucht is.

Onder Anders Oud Fryslân is HANNN actief bij diverse activiteiten en initiatieven voor en vooral met de Friese senioren.

De stem van de senioren is hierbij leidend en hun ervaringen en wensen rond gelukkig, gezond en vitaal ouder worden staan centraal.
Meer lezen over Anders Oud Fryslân? Klik dan hier.

Aandachtsgebieden

Healthy Ageing Network