Inspirerende conferentie Taal & Gezondheid Groningen

zaterdag 2 oktober 2021

  • HANNN

‘Inspirerend’, ‘boeiend’ en ‘leerzaam’ zijn veel gehoorde reacties die we na afloop van de taalconferentie mochten ontvangen. Met een volle zaal (op anderhalve meter dan wel) + een goed bezochte livestream, een interactief programma en een actief publiek kunnen we zeggen dat de conferentie Taal & Gezondheid: ‘wanneer taal een probleem is voor je gezondheid’ op 22 september in het Forum Groningen een succes was!

De helft van de zorgprofessionals in Noord-Nederland voelt zich onvoldoende toegerust om laaggeletterdheid te herkennen en hier mee om te gaan. Dit blijkt uit het recente onderzoek van HANNN en Sardes binnen het programma Zorg voor Basisvaardigheden, waarbij de zorgprofessional gevraagd is naar de uitdagingen omtrent laaggeletterdheid bij hun cliënten. Daarnaast geeft het merendeel van de respondenten aan niet te weten waar zij laaggeletterde cliënten naar kunnen doorverwijzen.
Het herkennen van een laaggeletterde cliënt vraagt om bewustwording, het bespreken ervan om de juiste gespreksvaardigheid en er is concrete informatie nodig over het omgaan met en het doorverwijzen van laaggeletterde cliënten. Dit waren dan ook belangrijke aandachtspunten binnen deze taalconferentie.

De conferentie Taal & Gezondheid startte met een openingswoord door Daan Bultje (directeur HANNN) waarna Hans Christiaanse (Alles Is Gezondheid) als dagvoorzitter het overnam en de rest van het programma en de discussie begeleidde.

In het eerste gedeelte van de taalconferentie werden we meegenomen door de sprekers Maurice de Greef (Hoogleraar Leereffecten Laagopgeleiden & Laaggeletterden) en Machteld Huber (grondlegger van het Positieve Gezondheid gedachtegoed). 

Vervolgens werden we door twee acteurs meegenomen in drie verschillende situaties waarin het thema laaggeletterdheid een rol speelt. Op basis van een aantal stellingen illustreerde het duo Esther en Maarten op hun eigen unieke en theatrale wijze hoe de problematiek zich kan manifesteren in contacten met de zorg. De scenes gaven een inkijkje bij een huisbezoek, een apotheek en bij de balie van het ziekenhuis. 

Stelling 1

Je moet je grenzen stellen aan het bieden van hulp.

Stelling 2

Goed kunnen lezen is niet meer nodig, als je je digitaal maar kunt redden.

Stelling 3

Je moet niet te voorzichtig zijn met het bevragen van mensen.

Samen met het publiek en de aanwezige taalambassadeurs Henk, Nelly en Jantje werd dieper ingegaan op de stellingen en werden ervaringen gedeeld. Dit leidde tot interessante discussies en kritische vragen.

Na dit interactieve gedeelte werd de conferentie met een aantal laatste mooie woorden afgesloten en was iedereen uitgenodigd voor een drankje in het CameraCafé op de 5e etage met een fantastisch uitzicht over de stad.

WIJ KIJKEN WEER TERUG OP EEN GEWELDIGE TAALCONFERENTIE EN BEDANKEN IEDEREEN NOGMAALS VOOR ZIJN OF HAAR AANWEZIGHEID EN INBRENG!

Download: verslag conferentie

Een uitgebreide beschrijving van de presentaties en de stellingen door de acteurs is te lezen in dit verslag (pdf)

Download: presentatie conferentie

De gehele PPT presentatie van de conferentie Taal & Gezondheid Groningen is hier te downloaden (pdf)

De conferentie terugkijken?

Tijdens de conferentie Taal & Gezondheid Groningen vond er ook een livestream plaats voor een groot aantal online kijkers. Deze livestream is opgenomen zodat de conferentie alsnog, of nogmaals, te bekijken is.
Nieuwsgierig naar de conferentie, de situaties en mogelijke oplossingen die hier besproken zijn? Klik dan op de video hiernaast of op deze link op ons YouTube kanaal!

In het eerste gedeelte staan Maurice de Greef en Machteld Huber centraal. Vanaf 1:15 begint het interactieve gedeelte met de stellingen en de acteurs.

Voor een korte impressie klik je hier om de Aftermovie te bekijken.

De conferentie Taal & Gezondheid van 22 september 2021 is onderdeel van het programma Zorg voor Basisvaardigheden.
Klik hier om meer over dit programma te lezen.

Aandachtsgebieden

Healthy Ageing Network