Maak kennis met de finalisten van de Innovatie Award 2023
woensdag 30 augustus 2023
- Life Cooperative
De finalisten die in aanmerking komen voor het winnen van de ‘Life Science Innovation Award’ zijn bekend. Op de vierde dinsdag van september, 26 september, mogen Protyon, Griphingo Pharmaceuticals, XVIVO en PureIMS hun innovatie en impact pitchen tijdens de LIFE Science Conference in het Forum. Ook dit jaar zijn er weer volop inzendingen en voordrachten binnengekomen voor de award. Peter Ketelaar, directeur LIFE Cooperative benadrukt: “Het was als bestuur een moeilijke keuze om uit de inzendingen te kiezen wie er dit jaar het podium mag pakken. Ik gok dan ook dat het weer een indrukwekkende middag zal worden en roep alle belangstellenden op om zich aan te melden!” De LIFE Science Conference en Innovation Award worden mede mogelijk gemaakt door NV NOM, gemeente Groningen en Health~Holland, Topsector Life Sciences & Health.
Over de Award
De Innovation Award wordt uitgereikt aan de innovatie met de meeste impact op het gebied van Life Sciences & Health, met een oorsprong in Noord-Nederland. De winnaar wint een cheque van €5.000 euro. Vorig jaar ging start-up Detact Diagnostics met de winst naar huis. Zij ontwikkelden de VIPER® technologie (Visualization by Infrared PEptide Reaction), waarmee bacteriën en virale infecties snel en eenvoudig gedetecteerd kunnen worden.
Tijdens de finale op 26 september zal de LIFE Innovatie-bokaal uitgereikt worden aan de finalist, die in de ogen van de onafhankelijke jury, voldoet aan de criteria van de award. De jury zal vertegenwoordigd worden door onder andere personen vanuit de NOM, Health~Holland, gemeente Groningen en Rabobank Stad en Midden Groningen. Aanmelden voor de Life Science Conference 2023 kan nog via deze link.
Wie mogen er pitchen?
Uit de aanmeldingen zijn de innovaties van Protyon, Griphingo Pharmaceuticals, XVIVO en PureIMS uitgekozen om te pitchen.
Over Protyon
Verbetering van de kwaliteit van leven en verlenging van leven van mensen met kanker. Dat is het doel van de software die de medtech start-up Protyon uit Groningen ontwikkelt. Deze software stelt artsen in staat de best mogelijke, gepersonaliseerde behandelingsoptie voor iedere individuele patiënt met longkanker samen te stellen, gebaseerd op moleculaire modellering van onbekende mutaties in kanker. Protyon heeft op 1 mei een subsidie ontvangen van het Open Diagnostics Ecosystem (ODE) om een werkend prototype van deze software techniek te ontwikkelen. Matthew Groves, Chief Science Officer van Protyon: “Uit onze pilotstudie samen met de RUG en het UMCG blijkt dat het gebruik van moleculair moduleren analyse van waarde is voor het selecteren van werkzame behandelingen voor longkankerpatiënten. Die analyse wordt in feite al sinds zes jaar toegepast door het Moleculaire Tumorboard (MTB Groningen) van het UMCG, maar de analyse gebeurt tot nu toe handmatig. In dit leerproject willen we een eerste versie maken van het softwareprogramma, genaamd Voythea, waarmee we het proces kunnen automatiseren. Uiteindelijk werken we naar een model toe waarbij de analyse wordt uitgevoerd door een algoritme, dat ook bruikbaar is bij de behandeling van andere vormen van kanker.”
Over Griphingo Pharmceuticals
Griphingo Pharmaceuticals, een spin-off van de Rijksuniversiteit Groningen, doet toegepast onderzoek naar de ontwikkeling van een innovatieve inhalatietherapie voor COPD patiënten. De huidige behandeling van COPD werkt onvoldoende om de ontstekingsreacties in de longen van COPD patiënten te onderdrukken en heeft bovendien veel bijwerkingen. Griphingo hoopt met een nieuw molecuul, dat een alternatief aangrijpingspunt heeft in vergelijking met bestaande middelen, deze ontstekingsreacties te beteugelen om zodoende de kwaliteit van leven van de COPD patiënt aanzienlijk te verhogen. Griphingo richt zich de komende periode op het optimaliseren van de moleculen. De start-up is een initiatief van Martijn en Winant Zwinderman en komt voort uit Martijn’s promotieonderzoek aan het Groningen Research Institute of Pharmacy. Onder leiding van Professor Farmaceutische Epigenetica, Frank Dekker, ontdekte Zwinderman een innovatief werkingsmechanisme voor de aanpak van COPD. Met de innovatieve inhalatietherapie wil Griphingo de kwaliteit van leven van miljoenen COPD patiënten in de toekomst verbeteren.
Over XVIVO
Organ Assist, dat als spin-off uit het Universitair Medisch Ziekenhuis Groningen (UMCG) begon, helpt mee aan het verlichten van een mondiaal probleem: het tekort aan donororganen. Dankzij de Groningse apparatuur zijn substantieel meer donorlevers en -nieren beschikbaar gekomen voor transplantatie. Én zijn de organen in betere conditie voorafgaand aan de transplantatie.
Organ Assist is in 2020 overgenomen door het Zweedse XVIVO, maar blijft ook in Groningen gewoon doorgaan met haar missie. Samen met artsen en onderzoekers ontwikkelde het bedrijf een perfusiemachine die dat proces aan alle kanten verbetert. Perfusie heet het, ‘op de pomp zetten’ in dagelijks taalgebruik onder artsen. De nier of lever wordt voor de transplantatie aangesloten op een apparaat dat de bewaarvloeistof met zuurstof door het orgaan pompt. Met als gevolg: geen zuurstofverlies meer, waardoor het orgaan van goede kwaliteit blijft.
Over PureIMS
Pure Inhalation Medication Systems (PureIMS) is een farmaceutisch bedrijf in Roden. PureIMS richt zich op de ontwikkeling, productie en vermarkting van geneesmiddelen die door middel van een gepatenteerde inhalatie technologie via de longen in het lichaam worden opgenomen. PureIMS bezit exclusieve wereldwijde licentierechten van Cyclops™, een droog-poeder patiëntgericht inhalator voor snelle en gecontroleerde toediening van geneesmiddelen, gemakkelijk te gebruiken, comfortabel, voorgevuld en wegwerpbaar. De Cyclops™ zorgt voor een hoge dosisafgifte en een snelle werking. snel begin van de werking. Begin dit jaar ontving PureIMS een investering voor de doorontwikkeling van hun product.
Aandachtsgebieden
Life CooperativeLaatste nieuws
-
maandag 27 mei 2024
Mooie bijeenkomst Wonen & Zorg voor en met de Friese o..
-
woensdag 22 mei 2024
058 Samen Sterk uit Leeuwarden kanshebber Appeltje van Ora..
-
donderdag 16 mei 2024
Met het REACT team in Lyon!
-
dinsdag 14 mei 2024
De Gezonde Huiskamer heeft een make-over gehad
-
maandag 29 april 2024
Terugblik leersessie ‘Samen op weg naar een toekomstige ro..
-
vrijdag 26 april 2024
Even voorstellen ... HANNN's Floris-Jan & Nils!
-
woensdag 24 april 2024
De NOM Preventie Challenge
-
maandag 22 april 2024
Escape Caravan moet helpen bij begrip voor laaggeletterdheid
-
donderdag 18 april 2024
Gastlessen en Daily Mile op OBS 't Holdersnêst in Har..
-
dinsdag 27 februari 2024
Vallen voorkomen? Probeer de Smart Floor!