Nieuwe navigator voor medici
donderdag 6 juli 2023
- Life Cooperative
Protyon ontwikkelt voorspellende software voor behandeling van longkanker in nieuw leerproject van Open Diagnostics Ecosystem
Verbetering van de kwaliteit van het leven en verlenging van dat leven van mensen met kanker. Dat is het doel van de software die de medtech start-up Protyon uit Groningen ontwikkelt. Deze software stelt artsen in staat de best mogelijke, gepersonaliseerde behandelingsoptie voor iedere individuele patiënt met longkanker samen te stellen, gebaseerd op moleculaire modellering van onbekende mutaties in kanker. Protyon is op 1 mei gestart aan een nieuw leerproject bij het Open Diagnostics Ecosystem (ODE) om een werkend prototype van deze software techniek te ontwikkelen. Protyon ontvangt van ODE een subsidie van ruim 92.000 euro voor het project. Binnen het project dat loopt tot 31 oktober 2023, wordt samengewerkt met het UMCG, de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Researchable, een Gronings bedrijf gespecialiseerd in softwareontwikkeling en data.
Matthew Groves, Chief Science Officer van Protyon: “Uit onze pilotstudie samen met de RUG en het UMCG blijkt dat het gebruik van moleculair moduleren analyse van waarde is voor het selecteren van werkzame behandelingen voor longkankerpatiënten. Die analyse wordt in feite al sinds zes jaar toegepast door het Moleculaire Tumorboard (MTB Groningen) van het UMCG, maar de analyse gebeurt tot nu toe handmatig. In dit leerproject willen we een eerste versie maken van het softwareprogramma, genaamd Voythea, waarmee we het proces kunnen automatiseren. Uiteindelijk werken we naar een model toe waarbij de analyse wordt uitgevoerd door een algoritme, dat ook bruikbaar is bij de behandeling van andere vormen van kanker.”
Navigator
Longkanker ontstaat vaak door afwijkingen of mutaties in belangrijke eiwitten. Gedurende het verloop van de ziekte ontstaan er nieuwe mutaties, waardoor de gekozen behandeling vaak niet meer effectief is. De software van Protyon maakt een 3D model van het gemuteerde eiwit op basis van de genetische code van de mutatie, waardoor er veel beter geanalyseerd kan worden welke behandeling effectief zal zijn. In de naam van het bedrijf zit de kern van de startup precies gevat, namelijk een samentrekking van ‘Procyon’ en proteïne, oftewel eiwit. Rositsa Jordanova, CEO bij Protyon: “Procyon is de naam van een zeer heldere ster, die vroeger ook vaak diende als navigatiepunt voor zeelieden. De combinatie vat onze missie goed samen: een navigator zijn voor artsen die werken aan de bestrijding van door eiwit gedreven ziektes.”
Gamechangers
CEO Rositsa Jordanova benadrukt de belangrijke rol van artsen en onderzoekers bij de RUG en het UMCG: “Wij bouwen met de ontwikkeling van deze software voort op het zeer belangrijke pionierswerk van het UMCG, in het bijzonder het MTB Groningen. Het MTB Groningen is het platform voor de implementatie van een gepersonaliseerd behandelplan voor zeldzame en ingewikkelde moleculaire veranderingen bij kankerpatiënten. Tot nu toe is het UMCG het enige ziekenhuis die moleculaire modelleren toepast: het zijn echte gamechangers geweest in de behandeling van longkanker.”
Nationale en internationale interesse
Uit eerste onderzoeken en pilotstudies blijkt dat er goede resultaten worden behaald voor de patiënten, die precies overeenkomen met de missie van Protyon: betere kwaliteit van leven en waar mogelijk verlenging van leven, soms tot wel 18 maanden langer. De resultaten van het MTB en van Protyon blijven niet onopgemerkt in de medische wereld, zegt Groves: “We merken nu ook dat er enorm veel interesse is uit andere Nederlandse en buitenlandse ziekenhuizen voor deze techniek.” Daan van Oldeniel, business developer bij ODE: “ODE heeft als doel om Noord-Nederland te maken tot wereldwijde expert in het ontwikkelen van innovatieve diagnostica. Uit deze nationale en internationale interesse blijkt hoe goed dit project met Protyon past binnen ons ecosysteem.”
“ODE heeft als doel om Noord-Nederland te maken tot wereldwijde expert in het ontwikkelen van innovatieve diagnostica. Uit deze nationale en internationale interesse blijkt hoe goed dit project met Protyon past binnen ons ecosysteem”
Over Protyon
De healthtech start-up Protyon is opgericht in 2022 als een spin-out van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG Innovation Center. Dit orgaan binnen het UMCG helpt zorgprofessionals en onderzoekers binnen en buiten het UMCG om hun innovatie tot een succes te maken. Protyon ontwikkelt software die clinici in staat stelt om op basis van moleculaire modelleren van mutaties in longkanker gepersonaliseerde therapie voor longkankerpatiënten samen te stellen. De oorsprong van het bedrijf voert terug tot het jaar 2016. Dan start de samenwerking tussen prof.dr. Matthew Groves, hoogleraar in de moleculaire biologie aan de RUG en Josef Melcr, onderzoeker aan de RUG op het gebied van biofysica, scheikunde en biologie met handmatige voorlopers van het moleculaire modelleren. Het streven is om een algoritme te ontwikkelen dat snel, kosteneffectief en automatisch voor alle vormen van kanker de moleculair modelling tools kunnen worden ingezet ten behoeve van effectieve behandelingen. Meer info: www.protyon.tech
Over ODE
Het Open Diagnostics Ecosystem is een initiatief van de LIFE Cooperative en heeft als doel om Noord-Nederland te maken tot wereldwijde expert in het ontwikkelen van innovatieve diagnostica. Het Open Diagnostics Ecosysteem biedt toegang tot een netwerk van bedrijven, kennisinstellingen, zorgpartners en ontwikkelingsfaciliteiten die hun kennis en kunde inzetten om nieuwe technieken te ontwikkelen voor het stellen van een medische diagnose. Diagnostische technieken kunnen iets aantonen en zo een bijdrage leveren aan de identificatie van gezond weefsel, maar ook vroege detectie van ziekte. Wie een vernieuwend en ambitieus idee heeft voor het ontwikkelen van nieuwe diagnostica, is bij Open Diagnostics aan het juiste adres. Meer info op www.opendiagnostics.nl
Bron artikel: opendiagnostics.nl
Aandachtsgebieden
Life CooperativeLaatste nieuws
-
maandag 27 mei 2024
Mooie bijeenkomst Wonen & Zorg voor en met de Friese o..
-
woensdag 22 mei 2024
058 Samen Sterk uit Leeuwarden kanshebber Appeltje van Ora..
-
donderdag 16 mei 2024
Met het REACT team in Lyon!
-
dinsdag 14 mei 2024
De Gezonde Huiskamer heeft een make-over gehad
-
maandag 29 april 2024
Terugblik leersessie ‘Samen op weg naar een toekomstige ro..
-
vrijdag 26 april 2024
Even voorstellen ... HANNN's Floris-Jan & Nils!
-
woensdag 24 april 2024
De NOM Preventie Challenge
-
maandag 22 april 2024
Escape Caravan moet helpen bij begrip voor laaggeletterdheid
-
donderdag 18 april 2024
Gastlessen en Daily Mile op OBS 't Holdersnêst in Har..
-
dinsdag 27 februari 2024
Vallen voorkomen? Probeer de Smart Floor!