Op naar de bibliotheek voor DCUM activiteit 'Books & Do'

dinsdag 4 mei 2021

  • HANNN

Na een zomerse opnamedag bij het Hunebedcentrum in Borger gingen we een week later richting regenachtig Hoogezand. Tijd voor opnamedag 2 binnen ons DCUM-project!

HANNN en cameravrouw Janneke waren dit keer bij Bibliotheek Hoogezand om de video voor de activiteit ‘Books & Do’ op te nemen. ‘Books & Do’ is één van de zes activiteiten die wordt ontwikkeld onder de vlag van het Europese project Dementia in Cultural Mediation (DCUM). Biblionet Groningen is één van onze noordelijke samenwerkingspartners binnen dit project waarbij cultural mediator Ida Buijs de bedenker en ontwikkelaar van deze activiteit is.
De bibliotheek wordt op dit moment verbouwd dus tijdens ons bezoek konden we ook alvast een indruk krijgen van hoe mooi deze locatie gaat worden!

En dan aan de slag met 'Books & Do'! De activiteit ‘Books & Do’ wordt georganiseerd aan de hand van een boek. Dit kan elk willekeurig boek zijn, denk aan een handwerkboek, een kookboek of misschien zelfs een gedicht uit een gedichtenbundel. Voor nu is er gekozen voor het gebruik van reisboeken om een persoon echt mee op reis kunnen nemen. In de bibliotheek zelf, kan de deelnemer tussen de daar aanwezige reisboeken kijken en op een andere locatie wordt er een verzameling boeken meegenomen uit de bibliotheek om uit te kiezen. Wat ook een mooie optie is om iemand te vragen een eigen fotoboek mee te nemen.
De persoon die deelneemt aan de activiteit kiest een foto uit wat een gevoel of een bepaalde herinnering oproept. Dit kan 1 foto zijn maar natuurlijk ook meerdere, zolang de deelnemer zich er maar tot aangetrokken voelt.

Om de afbeelding weer te geven wordt er gewerkt met een green screen, een iPad (of tablet) op statief met daarnaast nog een beeldscherm. De gekozen afbeelding wordt geüpload in een app op de iPad en doordat deze is gekoppeld aan het beeldscherm, ziet de persoon zichzelf in de omgeving van die afbeelding staan. 

De beleving van jezelf zien in die afbeelding roept natuurlijk de nodige verwondering en gevoelens op wat weer leidt tot mooie verhalen en herinneringen. Voor de begeleider van de activiteit is het erg fijn om dit te zien gebeuren en het moment samen te mogen beleven. Aan het eind wordt er nog een foto gemaakt die de deelnemer meekrijgt om later aan anderen te laten zien en over verder te praten.

Voor het laatste onderdeel van deze opnamedag gingen we richting de kinderboekenhoek in de bibliotheek waar Ida plaatsnam op de 'Koninklijke' troon voor het interview. Enthousiast werd er meer verteld over de activiteit ‘Books & Do’, het idee erachter en wat haar hiertoe inspireert:    

"Beeld, kunst en creativiteit is ook een manier om te ontsnappen aan de realiteit. Die realiteit is soms verwarrend en niet altijd even prettig voor de doelgroep waarmee en waarvoor we deze activiteit hebben ontwikkeld. Als we hen even de ruimte in hun hoofd, gevoel en gedachten kunnen geven om ergens anders te zijn. Een plek waar die persoon mooie herinneringen aan heeft of misschien altijd al eens naartoe heeft willen gaan. Dat is natuurlijk heel erg mooi om te kunnen doen!"
                     - Ida Buijs

Meer over het DCUM-project

Binnen het DCUM-project ontwikkelen we een laagdrempelige en toegankelijke multisensoriële toolkit over cultuur en dementie. De uiteindelijke online toolkit zal specifieke methoden en hulpmiddelen voor cultural mediators bevatten waaronder:
- Presentatie- en instructievideo’s en handleidingen om het gebruik van elke activiteit te ondersteunen.
- Trainingsmateriaal dat de cultural mediators ondersteunt en adviseert bij het plannen en organiseren van de activiteiten die ze organiseren voor mensen met dementie.

Wil je meer weten of heb je een vraag? Stuur dan een mail naar allette.snijder@hannn.eu

Aandachtsgebieden

Healthy Ageing Network