UMCG start onderzoek naar het halen van persoonlijke doelen

dinsdag 6 februari 2024

  • HANNN

Het begin van een nieuw jaar is voor veel mensen een perfect moment om doelen te stellen en met nieuwe gewoonten te beginnen. Maar dat klinkt altijd makkelijker dan dat het is, doen wat je je voorgenomen hebt. Het UMCG start een onderzoek naar hoe verschillende aanpakken kunnen helpen om meer dingen te doen in het dagelijks leven. De GA Goed!-studie heeft als doel te onderzoeken hoe dagelijkse activiteiten bij mensen met motivatieproblemen het best aangemoedigd kunnen worden.

Stel je voor dat je 's ochtends vroeg wilt opstaan om te gaan sporten. Maar je hebt toch geen zin om te gaan, zelfs al weet je dat het goed is voor je gezondheid. Dit is een herkenbare situatie voor veel mensen. Iedereen ervaart wel eens moeite om activiteiten te ondernemen door een gebrek aan motivatie. Dit kan leiden tot een gevoel van ontevredenheid of minder plezier, en ook dat je nog meer op gaat zien tegen activiteiten.

In de GA Goed!-studie kijken we naar de effecten van trainingen die specifiek gericht zijn op het actiever worden, en niet alleen in sport. In dit onderzoek onderzoeken we drie trainingen die allemaal helpen om actiever te worden en daardoor persoonlijke doelen te kunnen halen. Deze trainingen leggen de nadruk op het starten van de activiteit, zoals naar de sportschool gaan, koken, leren of studeren, of familie bezoeken, in plaats van te wachten op motivatie. We weten uit eerder onderzoek dat het ondernemen van activiteiten leidt tot meer tevredenheid en plezier, en uiteindelijk tot meer motivatie. Hoe we de motivatie om te starten het beste kunnen aanspreken weten we nog niet goed. We vergelijken daarom drie verschillende trainingen om te bepalen welke strategie meest effectief is voor het ondernemen van dagelijkse activiteiten. We onderzoeken dit bij mensen die herkennen dat het moeilijk is met dingen te beginnen, maar die op dit moment geen grote psychische problemen hebben.

De training
Mensen die meedoen aan het onderzoek worden willekeurig toegewezen aan één van de drie trainingen. Bij training 1 wordt uitleg gegeven over motivatie en activiteit, worden dagelijkse activiteiten in kaart gebracht en wordt een weekplanning met activiteiten gemaakt. Tijdens training 2 worden de activiteiten ook geanalyseerd voor er een planning gemaakt wordt. In training 3 leren de deelnemers ook zich voor te stellen dat ze de toekomstige activiteiten uitvoeren. We onderzoeken of het uitmaakt om de activiteiten eerst te analyseren en toekomstige activiteiten voor te stellen, of dat het plannen ervan voldoende is.

Metingen
Deelname aan het onderzoek betekent dat mensen ongeveer twee weken betrokken zullen zijn bij het onderzoek. In een geschiktheidsonderzoek wordt bepaald wie mee kan doen. Bij deelname volgt een startmeting en één van de drie trainingen. Tijdens deze periode houden deelnemers ook een digitaal dagboek bij met vragen over energie en stemming gedurende de dag, voor en na activiteiten, en hoe dit samenhangt met hoeveel er ondernomen wordt. Gedurende de twee weken brengen deelnemers tweemaal een bezoek aan het onderzoekscentrum in Groningen. De eerste keer is voor de startmeting, deze duurt ongeveer twee uur. Tijdens de tweede afspraak vindt de training plaats (60-90 minuten). Als dank voor de deelname aan het onderzoek, ontvangen deelnemers vergoeding tot maximum 30 euro in de vorm van VVV-bonnen.

Meedoen?
Voor dit onderzoek zoeken we deelnemers in de leeftijd van 18 tot 55 jaar, die geen ernstig belemmerende psychische of neurologische klachten hebben en die op dit moment geen antidepressieve of antipsychotische medicatie gebruiken. Herken je jezelf hierin en ervaar je soms moeite met opstarten, activiteiten ondernemen en afmaken, of een lage motivatie? Zou je graag een training willen volgen om daar mee aan de slag te gaan? Lees dan snel verder of meld je aan via de website of gagoedstudie@umcg.nl

Aandachtsgebieden

Healthy Ageing Network