Wandelen langs herinneringen met DCUMs Memory Walk

dinsdag 8 juni 2021

  • HANNN

En toen was het alweer opnamedag 5 binnen ons DCUM-project! We filmden op verschillende locaties voor de activiteit ‘Memory Walk’. Voor het interview waren we te gast bij het Odensehuis in Emmen en het filmen van de wandeling deden we door de wijk heen.

‘Memory Walk’ is één van de zes activiteiten die is ontwikkeld onder de vlag van het Europese project Dementia in Cultural Mediation (DCUM). Het Odensehuis Emmen is één van onze noordelijke samenwerkingspartners binnen dit project waarbij HANNN en Leonie Baas van het Odensehuis samen ‘Memory Walk’ hebben ontwikkeld en tot leven gebracht.

Het korte termijn geheugen begint vaak als eerste te haperen bij iemand met dementie maar het lange termijn geheugen, met situaties en herinneringen van jaren geleden, blijft nog geruime tijd behouden. Het idee achter ‘Memory Walk’ is om verhalen op te halen door langs foto’s uit het verleden te wandelen.

Buiten zijn, bewegen, praten en herinneringen ophalen door langs de fotoplaten te wandelen of te rollen. Afbeeldingen van ‘vroeger’ geven iedereen wel herinneringen. Denk aan dat snoepwinkeltje waar je dat ene lekkere zuurtje per stuk kon kopen, die oude radio waar je op zondag je favoriete liedjes luisterde, een bezoekje aan de dierentuin en wie in Nederland kent niet de Elfstedentocht?
In samenwerking met de Groninger Archieven zijn een aantal foto’s uitgekozen, deze foto’s zijn op groot formaat geprint en worden langs een vooraf bepaalde route getoond.

De wandelroute kan worden uitgezet in een park, langs winkels of langs huizen in een wijk waarbij de fotoplaten achter het raam of in de tuin staan. Ook kunnen de fotoplaten worden getoond in de gangen van bijvoorbeeld een woonzorgcentrum of andere (culturele) instelling. Iemand met dementie wandelt vervolgens deze uitgezette route samen met bijvoorbeeld een mantelzorger of een vrijwilliger waarbij de verhalen en herinneringen over de fotoplaten worden opgehaald.

De zon scheen op onze opnamedag en onze wandelaars Henk en Janneke hadden er zin in dus we hebben een mooie route kunnen wandelen met onder andere een schoolplein, door een parkje en zelfs langs een schapenweide. We kijken terug op een hele gezellige wandelmiddag! 

Vervolgens vroegen we Leonie om wat meer te vertellen over het Odensehuis Emmen en de opstart hiervan een jaar geleden, maar natuurlijk ook om verder te praten over de activiteit. 

"Wij hebben gemerkt dat Memory Walk meer gespreksstof geeft, het geeft herkenning en erkenning dat de mensen met dementie weten waar het overgaat. Je ziet mensen opbloeien, het geeft hun blijdschap en het versterkt de eigenwaarde. Door de platen ook achter het raam te zetten bij mensen van het Holtingerhof (een woonzorgcentrum vlakbij het Odensehuis), proberen we de eenzaamheid wat te verminderen doordat de mensen die de route lopen, kunnen zwaaien naar degene achter het raam. Zo worden zij ook betrokken en hebben ze een gezellig moment".
         - Leonie Baas

Meer over het DCUM-project

Binnen het DCUM-project ontwikkelen we een laagdrempelige en toegankelijke multisensoriële toolkit over cultuur en dementie. De uiteindelijke online toolkit zal specifieke methoden en hulpmiddelen voor cultural mediators bevatten waaronder:
- Presentatie- en instructievideo’s en handleidingen om het gebruik van elke activiteit te ondersteunen.
- Trainingsmateriaal dat de cultural mediators ondersteunt en adviseert bij het plannen en organiseren van de activiteiten die ze organiseren voor mensen met dementie.

Wil je meer weten of heb je een vraag? Stuur dan een mail naar allette.snijder@hannn.eu

Aandachtsgebieden

Healthy Ageing Network