Hoe is het nu met? De Gezonde Beweging

vrijdag 8 mei 2020

  • HANNN

Elke maand staat een programmalijn van HANNN in de spotlights. In deze editie: De Gezonde Beweging met aan het roer Daniëlle Bekkering.

Vanuit deze lijn is HANNN betrokken bij diverse initiatieven en projecten. De programma’s roepen op in beweging te komen, zowel fysiek als mentaal. Belangrijk is de toegankelijkheid voor jong én oud. De Daily Mile, WeFitter challenges, Fitter Brein, De Gezonde Huiskamer, De Kopgroep en Fiets4daagse 4 kids vallen onder de paraplu: De Gezonde Beweging.

Daily Mile & WeFitter
De Daily Mile is een eenvoudig en effectief concept dat toegepast wordt op basisscholen in Noord-Nederland. Dagelijks wordt een kwartier gerend, gejogd of op een andere manier bewogen. De impact is groot, niet alleen de conditie van de kinderen, maar ook hun concentratieniveau, stemming, gedrag en algehele welzijn gaat vooruit. De Gezonde Beweging zorgde voor implementatie van het initiatief op basisscholen in Noord-Nederland. In verband met COVID-19 stonden deze activiteiten on hold. Nu de scholen weer langzaamaan op starten worden de Daily Mile toolkits (met onder andere posters en stickers voor iedere dag dat er is gelopen) onder de deelnemende scholen verspreid.
Daarnaast loopt de Fit het het Voorjaar in challenge als een speer. Via de challenge word je aangemoedigd / uitgedaagd dagelijks 25 minuten per dag te bewegen, dit wordt geregistreerd in de app. Er is een mooie samenwerking aan gegaan met HANNN lid Decathlon die prijzen beschikbaar stelt voor de nieuwe deelnemers aan de challenge.

Fitter Brein
Ook op mentaal gebied is er voldoende beweging én uitdaging te vinden. Het blijkt dat dammen zich goed leent voor de digitaal wereld. Iedere donderdag vindt om half vier een online damtoernooi plaats. Het toernooi is voor iedereen, het is gratis en er zijn prijzen te winnen. Gezelligheid en spelplezier staan hierbij voorop! De reacties zijn enthousiast, de deelnemers aan dit online toernooi groeien wekelijks. We hebben al een keer meer dan 50 deelnemers mogen verwelkomen! Het is mooi te zien hoe dit oeroude spel nieuw leven in wordt geblazen. 

De Gezonde Huiskamer
En hoe is het met Gezonde Huiskamer die zijn tour door Noord-Nederland moest staken? Achter de schermen wordt er gewerkt aan het 1,5 meter afstand - proof inrichten van de bus. Er wordt nu gewerkt aan een protocol om twee mensen tegelijk toe te laten voor een leefstijlcheck en ook om de deelnemers eventueel meer zelf te laten doen, zoals bijvoorbeeld de knijpkrachtmeter zelf oppakken in plaats van dat deze wordt aangegeven door de leefstijladviseur. Voor nadere berichten over wanneer de bus weer gaat rijden: houdt hannn.eu in de gaten. 
Naast deze ‘traditionele’ inzet gaan we ook met de Gezonde Huiskamer op pad om radio te maken en mensen letterlijk in beweging te brengen door gym op afstand.

Meer Gezonde Jaren Radio
Zoals al kort genoemd, maken we tegenwoordig ook radio: de Meer Gezonde Jaren Radio. Samen met Netwerkcentrum Oud Oost in Leeuwarden is een wekelijkse radioshow gestart. Zo kunnen de wijkbewoners op de hoogte blijven van ontwikkelingen, waar zij normaal in het Netwerkcentrum Oud Oost mee in aanraking zouden komen. Iedere donderdag is van 13:00 uur tot 14:00 uur live vanuit Studio de Klomp! Meeluisteren? Klik dan hier.
Wegens het succes aldaar wordt het initiatief breder in de regio uitgezet met behulp van de Gezonde Huiskamer, zodat lokale initiatieven gedeeld kunnen worden met inwoners en zij hierover zelf kunnen vertellen. De Huiskamer dient dan als het ware als een radio-studio.
Bent of kent u een gemeente, organisatie, zorginstelling die graag aandacht wil generen voor uw initiatief? Neem dan contact met Daniëlle Bekkering via: danielle.bekkering@hannn.eu

Meer weten?
Er valt nog zoveel meer te vertellen over bovengenoemde en de andere projecten. Wilt u meer weten over Fitter Brein, Meer Gezonde Jaren Radio, de Gezonde Huiskamer of één van de andere projecten? Neem dan contact op met: danielle.bekkering@hannn.eu  

Aandachtsgebieden

Healthy Ageing Network