Terugblik symposium 'Gezond lokaal eten' binnen het project Veggielab

maandag 2 oktober 2023

  • HANNN

Op de Botmapleats, het erf van de biologische aardappel- en groenteteler in Engwierum, vond 21 september het symposium ‘Gezond lokaal eten’ plaats. Het symposium werd in het kader van het project “Van Veggielab naar Veggie Farm Fab”, georganiseerd door de Botma’s en HANNN. Gezien het hoge belang van gezonde voeding bij kinderen, (chronisch) zieke mensen en op het werk, was het symposium gefocust op drie verschillende doelgroepen: zorg, scholen en bedrijven. Er waren 100 deelnemers aanwezig. We blikken terug op deze geslaagde dag met een rijk gevuld programma.

Allereerst kregen de aanwezigen van Jetze en Folkert Botma een kijkje in de 600 jarige geschiedenis van de Botma’s op hun land.
Vervolgens gaf HANNN’er Erika Brattinga-Róth een presentatie waarmee het wetenschappelijke deel van het symposium werd geopend. In haar presentatie werd het verband tussen de benodigde nutriënten voor plant en mens in relatie tot de bodem uitgelegd. Verder kon men leren dat er wereldwijd rond de 2 miljard mensen kampen met mineralentekort, wat ook tot bepaalde ziekten kan leiden. Biodiversiteit van de bodem leidt naar meer diverse microbioom in plant en mens, en uiteindelijk naar een gezonde plant en mens.

Daarna deelden Bianca Harms en Annelies Brijker van NHL Stenden hun marktonderzoeksresultaten. De hoofdconclusie: “Consumptie van groente valt op basis van het onderzoek erg tegen. Het advies is elke dag vijf opscheplepels, maar dat doet bijna niemand.

Men wil meer gezonde en biologische producten in de zorg, op school en op het werk aangeboden krijgen. Er wordt door de aanwezigen wel gekozen voor biologische producten voor het milieu. Inzicht in verbanden tussen voeding en (chronische) ziekten staat meer dan ooit in de belangstelling. Marije Strikwold van Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) onderzocht de verbanden die momenteel in toenemende mate worden gelegd tussen de ziekte van Parkinson en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, maar teelt zonder gewasbeschermingsmiddelen is heel moeilijk. “Er moet altijd een evenwicht gezocht worden tussen verantwoord gebruik in verband met het bestrijden van ziektes en de algehele gezondheid.

MDL-arts Dr. Jeroen Maljaars van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) ging daarna verder met wat een gezonde darmflora betekent en hoe het eventueel hersteld kan worden. De meest effectieve manier is een faeces-transplantatie, dit kan de darmflora stimuleren bij ziekte en wordt ingediend door een zogeheten faeces-injectie. Een onderzoek bij patiënten met een clostridium darminfectie heeft aangetoond dat er in 93,8% van de situaties sprake is van een algehele genezing bij een faeces-transplantatie.

Verder deelden casemanagers Ylva Bruinsma-Heslinga en Marieke Scheffer-Bonnema (Arbo & Verzuim) van accountants- en adviesorganisatie Bentacera hun ervaringen over het preventief medisch onderzoek (PMO), dus meer aandacht voor de gezondheid van werknemers door preventie en reguliere controle momenten.

Brainpower uit verse groenten, bodypower uit vers fruit.

- Folkert Botma (tip voor het publiek)

Na afloop van de plenaire presentaties volgden er drie interessante workshops voor zorg, scholen en bedrijven. De deelnemers werden getrakteerd op een culinaire verrassing van vers gemaakte producten van de boerderij. Het was een geslaagd symposium met mooie nieuwe netwerkmogelijkheden! 

Aandachtsgebieden

Healthy Ageing Network